Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουλγαρικά Στρατεύματα
Българска армия
Έμβλημα των Βουλγαρικών Στρατευμάτων
Ίδρυση1878
Σημερινή μορφή2002
Υπηρεσιακοί κλάδοι
ΑρχηγείοΣόφια
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης18ο έτος
Δαπάνες
Προϋπολογισμός$1,190 δις (2009)[1]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,98% (2009)
Βιομηχανία
Εγχώριοι προμηθευτέςTEREM
Arsenal Corporation
Ξένοι προμηθευτές Γαλλία
Γερμανία
Ηνωμένες Πολιτείες
Ηνωμένο Βασίλειο
Ισπανία
Ιταλία
Ουκρανία
Πολωνία
Ρωσία
Τσεχία
Πρώην:
Σοβιετική Ένωση
Ετήσιες εξαγωγές€219 δις (2012)[2]

Οι Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις (βουλγαρικά: Българска армия) αντιπροσωπεύει τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την πολιτική ηγεσία ενώ η συνολική στρατιωτική διοίκηση παραμένει στα χέρια του Επιτελείου Άμυνας, με επικεφαλής τον Αρχηγό Άμυνας (παλαιότερα ονομαζόταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου). Υπάρχουν τρεις κύριοι κλάδοι, που ονομάζονται κυριολεκτικά χερσαίες δυνάμεις, αεροπορικές δυνάμεις οι ναυτικές δυνάμεις, ενώ η ευρεία έννοια «βουλγαρικός στρατός» περιλαμβάνει όλους τους κλάδους μαζί.

Σε όλη την ιστορία του, ο στρατός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας. Μόνο πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση (1878), η Βουλγαρία έγινε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και συμμετείχε σε αρκετούςς μεγάλους πολέμους, Σερβοβουλγαρικό πόλεμο (1885), Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13), Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1913), Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1915-1918) και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945), στη διάρκεια των οποίων ο στρατός απέκτησε σημαντική εμπειρία στη μάχη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ο οποίος αριθμούσε κατ' εκτίμηση 152.000 στρατεύματα το 1988.[3] Έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ακολουθήσει μια πολιτική υπέρ του NATO, μειώνοντας έτσι το στρατιωτικό προσωπικό και τα όπλα. Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (NATO) στις 29 Μαρτίου του 2004 και διατηρεί σήμερα συνολικά δύναμη 776 στρατιωτών ανεπτυγμένων σε τρεις χώρες.

Ο πολιούχος του Βουλγαρικού Στρατού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ή Ημέρα του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου) είναι επίσημη αργία στη Βουλγαρία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]